Vivagon konsepti sai kansainvälisen red dot -muotoilupalkinnon

14.03.2012

Suomalaiselle ikääntyneiden hyvinvointirannekkeelle huippuarvostettu designpalkinto


- Vivagon ainutlaatuinen konsepti sai kansainvälisen red dot -muotoilupalkinnon

rdda_win12-sm.jpg

Turvallisuus- ja hyvinvointiteknologiayritys Vivagon ikääntyneiden hyvinvointiranneke on palkittu 14.3.2012 kansainvälisellä muotoilupalkinnolla. Red dot design award on maailman arvostetuin ja laajin designpalkinto. Tunnustus myönnetään edistyksellisestä tuotesuunnittelusta ja muotoilusta. Vivagon CARE 8001 -hyvinvointiranneke on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen konsepti, joka tukee ikääntyneiden itsenäistä ja turvallista kotona asumista sekä parantaa hoivatyön laatua.

Hyvinvointiranneke seuraa jatkuvasti käyttäjänsä liikkumista ja vuorokausirytmiä ja tarjoaa ajantasaista tietoa ikääntyneen yleiskunnon kehittymisestä. Muutos normaaliin arkeen, kuten esimerkiksi verensokerin laskusta johtuva liikkumattomuus, flunssan aiheuttama pitkittynyt vuodelepo tai rannekkeen poistaminen ranteesta, voi aiheuttaa automaattisen hälytyksen. Käyttäjä voi myös itse hälyttää apua rannekkeen manuaalisella hälytyspainikkeella. Teknologia on maailmanlaajuisesti ainutlaatuista.

”Olemme ylpeitä siitä, että jo aiemmin palkittu teknologiamme saa myös kansainvälisesti arvostetun ja tavoitellun designpalkinnon. Tähtäämme voimakkaasti kansainvälisille markkinoille ja huippuasiantuntijoiden antama tunnustus avaa meille ovia. Palkittuja tuotteita pidetään alansa laadukkaimpina, joten tunnustus on vahva kunnianosoitus suomalaiselle suunnittelulle ja työlle”, sanoo Vivagon toimitusjohtaja Katja Kääriä.

Suunnittelun lähtökohtana on helppokäyttöisyys

Ikääntyneiden hyvinvointiteknologian suunnittelun lähtökohtana on helppokäyttöisyys. Ranneke on suunniteltu yhdessä ikääntyneiden kanssa hoivakotien testiryhmien ja palautekeskustelujen avulla. 

Muotoilun tärkein tehtävä on ohjata käyttäjää toimimaan oikealla tavalla hätätilanteessa. Manuaalinen hälytyspainike on muotoiltu selkeästi erottuvaksi, jotta sitä on helppo painaa hätätilanteessa.
Rannekkeen väritys on hillitty ja miellyttävä. Materiaalit ovat allergiatestattuja ja käyttäjien palautteen perusteella rannekkeen kokoa on pienennetty entisestään. Ulkonäöltään hienovarainen ranneke motivoi ikäihmistä pitämään rannekkeen käytössä ympäri vuorokauden.

”Ikäihmiset eivät halua, että ranneke leimaa avuntarvitsijaksi kirkuvilla väreillä tai kömpelöllä muotoilulla. Kelloa muistuttava tyylikäs muotoilu motivoi käyttäjää pitämään ranneketta. Turvallisuuden kannalta on tärkeää, että ranneketta käytetään ympäri vuorokauden. Terveydentilan jatkuva seuranta antaa ajantasaista ja arvokasta tietoa käyttäjän yleiskunnon kehittymisestä”, sanoo Kääriä.

Tunnustus on kunnianosoitus suomalaiselle osaamiselle

Red dot -muotoilupalkinto on tavoiteltu ja kansainvälisesti arvostettu designpalkinto, jota pidetään erityisenä laadun takeena. 

Tänä vuonna red dot -muotoilupalkintoa tavoitteli 1800 suunnittelijaa ja valmistajaa 58 maasta maailmanlaajuisesti. Tuomaristossa on 30 kansainvälistä asiantuntijaa, jotka arvioivat tänä vuonna yhteensä 4515 tuotetta.

Vuosittain vaihtuvan tuomariston jäsenet ovat tunnettuja muotoilijoita ja muotoilun asiantuntijoita eri puolilta maailmaa. Raadin jäsenet tekevät päätöksensä itsenäisesti ja puolueettomasti. Tuomaristo arvosti erityisesti hyvinvointirannekkeen selkeää muotoilua yhdistyneenä useisiin hyödyllisiin omaisuuksiin, jotka tukevat ikääntyneiden itsenäistä ja turvallista kotona asumista sekä parantavat hoivatyön laatua.

Palkintokategorioita on kolme: "red dot award: product design", "red dot award: communication design" ja "red dot award: design concept." Vivago voitti palkinnon product design -kategoriassa.

”Olemme erityisen iloisia siitä, että vastaanotamme tunnustuksen Helsingin viettäessä designpääkaupunkivuotta. Palkinto on samalla kunnianosoitus suomalaiselle suunnittelulle ja kertoo osaltaan sen nauttimasta kansainvälisestä arvostuksesta”, Kääriä jatkaa.

Avainlippu_Sininen_rgb_pieni.png

Vivagon tuotteet suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Vivagon hyvinvointirannekkeilla on Avainlippu-merkki.


Palkinnot jaetaan red dot design award -palkintogaalassa 2.7.2012 Essenissä, Saksassa.